Alergije

Što je alergija?

Alergija je bolest imunološkog sustava koja nastaje zbog pojačane obrane organizma od inače bezopasnih ili čak korisnih utjecaja okoliša. Spektar tvari koje uzrokuju alergijsku reakciju je širok, a nazivaju se alergeni.

Vrste alergija i simptomi:

Alergija na peludi ili peludna hunjavica (sezonski alergijski rinitis)
Najčešći je oblik alergije od kojeg boluje svaki deseti čovjek. Karakteristični simptomi su svrbež i suzenje očiju, kihanje i vodeni iscjedak iz nosa. Javlja se u proljeće i ljeto kada je prisutna polenacija (doba cvatnje). Često počinje kao alergija na pelud trava, a kasnije se može javiti i na peludi stabala i korova. Polen ili peludna zrnca su lagana i nošena vjetrom se mogu prenijeti na udaljenost od 100 km, a oko 90% ostaje na mjestu otpuštanja. Najveća koncentracija polena je ujutro, pa se ne preporuča jutarnje provjetravanje prostorija. Osobe alergične na polen trebaju nositi masku prilikom izlaska iz kuće. Preporuča se i pranje kose svaku večer, jer se peludna zrnca skupljaju na vlasima kose.

Cjelogodišnji alergijski rinitis ili perenijalni  rinitis
To je alergijski nadražaj sluznice nosa koji traje cijele godine, simptomi su isti kao kod peludne hunjavice, a uzrokuju ga slijedeće alergije:

Alergija na životinjske dlake
Radi se o alergijskoj reakciji na prhut kože i tjelesne izlučevine koje se lijepe na dlaku kućnih ljubimaca, ali i na proizvode od kože i krzna.

Alergija na grinju iz kućne prašine
Grinje su mikroskopski malena vrsta paučnjaka. Borave u jastucima, perinama, tepisonima, tepisima, zavjesama, tapeciranom namještaju.

Alergija na hranu ili alergijska urtikarija
Najčešći pokretači su mliječni proizvodi, sirevi, jaja, riba, soja. Od povrća su to mahunarke, rajčica, špinat, mrkva, peršin, celer, luk. Od voća jagode, naranče, banane, kivi, ananas, grejp, lješnjak, kikiriki i orasi. Čokolada, kakao i razne vrste brašna, kao i začini i konzervansi mogu izazvati alergijsku reakciju koja se očituje alergijskom upalom popraćenom svrbežom sličnim kao pri dodiru s koprivom pa se prema tome  i naziva urtikarija ili koprivnjača.

Alergija na otrove insekata
Ubodi pčela, stršljena i osa za alergične osobe mogu biti opasne po život. Uz jaki osip po koži i oteklinu na mjestu uboda, može se javiti gušenje.

Pelud ili cvijetni prah:
Pelud se u alternativnoj medicini umiješan u med koristi kao sredstvo za podizanje imuniteta.

Liječenje:

Edukacijom bolesnika i izbjegavanjem alergena, adekvatnim lijekovima te imunoterapijom I fitoterapijom.

Lijekovi

Intranazalni kortikosteroidi

Intranazalni kortikosteroidi  u nosnim sprejevima: flutikazon, mometazon, budezonid i beklometazon. To su najučinkovitiji protuupalni lijekovi koji će najuspješnije ukloniti ili umanjiti simptome, a istovremeno uz pravilnu primjenu imaju minimalnu mogućnost izazivanja štetnih poslijedica za bolesnika.

Lokalni kortikosteroidi

Lokalni kortikosteroidi se propisuju u slučajevima kada primjena antihistaminika nije u potpunosti uklonila simptome, dakle imaju svoje mjesto u svim oblicima bolesti, osim u povremenom blagom rinitisu. Propisuju se samostalno ili u kombinaciji s ostalim skupinama lijekova, u situaciji kada se radi o teškim oblicima bolesti. Samo iznimno, u vrlo teškim oblicima bolesti, kortikosteroidi se kroz kraće razdoblje daju sistemski u obliku tableta. Kod sezonskog alergijskog rinitisa preporuča se započeti terapiju lokalnim kortikosteroidom minimalno 2-3 tjedna prije početka cvjetanja, kako bi se ublažila ili u potpunosti spriječila pojava simptoma.

Antihistaminici

Antihistaminici  su najpropisivaniji lijekovi za simptome alergijskog rinitisa. Obično se propisuju u tabletama (loratadin, feksofenadin, cetirizin, difenhidramin), a rjeđe lokalno, u obliku spreja za nos ili kapljica za oči (levokabastin, azelastin). Suvremeni antihistaminici su pouzdani i sigurni lijekovi koji uspješno ublažavaju većinu alergijskih simptoma u blagim oblicima bolesti, osobito ako ih se počne uzimati prije nastupa tegoba.

Dekongestivi

Dekongestivi  su lijekovi koji djeluju na krvne žile nosne sluznice pa smanjuju neprohodnost i vodenasto curenje iz nosa. Bolesnici s alergijskim rinitisom vrlo ih često prekomjerno i nepotrebno uzimaju, što može dovesti do vrlo ozbiljnih i štetnih posljedica na sluznicu nosa. Preporuča se vrlo kratkotrajna primjena dekongestiva (ne duže od 10 dana), kako bi se nos učinio prohodnim za primjenu lokalnih kortikosteroida koji će učinkovito smanjiti sve navedene simptome.

Imunoterapija

Imunoterapija ili hiposenzibilizacija je oblik liječenja alergijskih bolesti primjenom alergenskih cjepiva. To znači da se primjenom malih i rastućih koncentracija alergena na koje je bolesnik osjetljiv potakne razvoj podnošenja i tolerancije tog alergena. U osoba u kojih je imunoterapija uspješno provedena, ponovni kontakt s alergenom neće izazvati simptome bolesti ili će oni biti znatno blaži nego ranije. Cjepiva se mogu dati u obliku potkožnih injekcija ili otopina koje se uzimaju pod jezik.

Fitoterapijski pristup

Iako nema pravog lijeka za alergije, moduliranjem imunološkog odgovora prirodnim preparatima mogu se ublažiti simptomi ukoliko se prirodni preparati počnu uzimati minimalno dva mjeseca prije pojave alergena u prirodi.

Fitoterapija podrazumijeva drenažne kure čišćenja jetre i žuči pomoću čajeva i tinktura  (zeleni i korijenom maslačka, listom artičoke, korijenom čička, zeleni stolisnika, listom koprive…). Prirodni antihistaminik kvercetin ublažava simptome alergija pogotovo ako je u kombinaciji sa vitaminima C, E i B12 te mineralima cinkom i kalcijem. Sok tahićanskog nonija također pokazuju dobre rezultate. Hladnoprešana ulja noćurka, lana i ulje jetre bakalara zbog esencijalnih masnih kiselina u svom sastavu djeluju protuupalno i ublažavaju simptome ukoliko se uzimaju dulje vrijeme. Hidrolati njemačke i rimske kamilice te mirte kemotip cineol ublažavaju crvenilo i svrbež očiju dok će inhalacije eteričnih ulja ružmarina kemotip verbenon i paprene metvice olakšati prohodnost gornjih dišnih puteva. Uz ta se eterična ulja koriste i ulja sa spazmolitičkim djelovanjem ( rimska kamilica, puzajući miloduh)- pogotovo ako postoji opasnost od astme. Kod alergija i astme koristi se i eterično ulje crvene i zelene mandarine.

Razlika između alergije i prehlade

Simptomi alergijskog rinitisa i obične prehlade kao što je curenje ili začepljenost nosa, kihanje, grlobolja i opća slabost su vrlo slični, stoga alergiju najčešće možemo prepoznati prema tome što njeni simptomi traju duže, dakle sve dok je osoba u blizini alergena (kod sezonskog rinitisa to može biti do šest tjedana, ovisno o polenaciji određenih biljaka) i smiruju se tek uz  primjenu odgovarajućih lijekova. Kad je u pitanju obična prehlada, simptomi traju nekoliko dana ( 3 do 14) i karakteriziraju je dodatni simptomi poput čestog kašlja, blagih bolova u mišićima te ponekad vrućica.

Alergija na ambroziju

Svake godine u mjesecu kolovozu 15 do 25 % stanovnika kontinentalne Hrvatske počinje patiti od alergije na ambroziju ili, točnije, alergijskog rinitisa. Simptomi su kihanje, nadraženo grlo,  grlobolja, curenje nosa, svrbež u očima i nosu. Teži slučajevi alergije na ambroziju uključuju napad astme, probleme sa snom, glavobolju… Sve to počinje kada ambrozija ispusti prvu pelud u zrak (sredina ili kasno ljeto) pa do prvog mraza koji ubije biljku (rana jesen). Statistika kaže da je među alergičarima na pelud njih čak 75% alergično upravo na ambroziju

Što je ambrozija?

Ambrozija je korov koji raste u kontinentalnim dijelovima… Biljka je jednogodišnja. Jedna biljka je u stanju proizvesti i do milijardu čestica peludi što je izrazito puno. Negdje početkom kolovoza, kako noći postaju dulje, cvjetovi ambrozije sazrijevaju i otpuštaju pelud. Vrućina, vlaga i povjetarac pomažu širenju peludi koja putuje od biljke do biljke kako bi oplodila sjemenku i osigurala novi naraštaj sljedeće godine.
Ambrozija obično raste u ruralnim područjima, ali i u urbanim središtima, gdje god postoji kakvo napušteno polje. Koncentracija peludi je obično na maksimumu u podnevnim satima, između 10 h i 15 h. Kiša i niske jutarnje temperature usporavaju otpuštanje peludi. Pelud ambrozije može daleko putovati, i preko 50 kilometara, a penjati se može preko 3 kilometara u visinu!

Peludni kalendar kontinentalne Hrvatske

Učinkoviti lijekovi koje možete kupiti bez recepta:

Allegra tablete 10 x 120 mg

Antihistaminik novije generacije koji uspješno ublažava simptome peludne groznice kao što su kihanje, osjećaj svrbeža u nosu, curenje iz nosa, svrbež, crvenilo I suzenje očiju

Lectranal kapsule i Lectranal acute capsule

Prirodni antihistaminik, sadrži lectalin, ekstrakt kozlinca (Astragalus Mmbranaceus).
Učinkovito ublažava tegobe peludne groznice I kožne alergijske reakcije

Nasya sprej za nos i Nasya kids sprej za nos

Sadrži patentiranu mješavinu ulja I emulgatora pod nazivom ThixoPro  koja se nanošenjem pretvara u barijeru gela nepropusnu alergenima te smanjuje alergijske simptome povezane s nosom. Osim toga nudimo velik izbor bezreceptnih antihistaminika te preparate kalcija, cinka, vitamina, ostalih proizvoda za podizanje imunog sustava koji uspješno smanjuju siptome alergije.