10. hrvatski dan ljekarni

29. listopada 2016.

Zdravlje očiju – suho oko i alergijski konjunktivitis

Kada potražiti pomoć i što pitati svog ljekarnika?

 • Osjećate li svrbež, peckanje, crvenilo, curenje i suhoću očiju?
 • Imate li osjećaj pijeska ili stranog tijela u oku?
 • Što je suho oko, kako se liječi i koji su rizici za nastanak?
 • Koji lijekovi povećavaju rizik od ovog sindroma?
 • Što je alergijski konjunktivitis, kako se liječi i koji su rizici za njegov nastanak?
 • Kako ublažiti simptome suhog oka i alergijskog konjunktivitisa?
 • Što se može učiniti za prevenciju i zaštitu zdravlja očiju?
 • Kod kojih simptoma se treba javiti liječniku?
 • Koje su moguće komplikacije i rizici ako se pravodobno ne pristupi liječenju?

Odgovore na ova, kao i mnoga druga pitanja o zdravlju očiju možete dobiti od ljekarnika!

Što je suho oko?

Suho oko je multifaktorijalna “bolest” suza i površine oka koja rezultira simptomima neugode, poremećaja vida, te nestabilnosti suznog filma koji nastaje zbog pomanjkanja suza ili pretjeranog isparavanja suza, s mogućim oštećenjem površine oka.

Suzni film sastoji se od vodenog dijela kojeg luči suzna žlijezda, masnog dijela kojeg luče Meibomove žlijezde u vjeđama i sluznog dijela kojeg luče vrčaste stanice u spojnici oka.

Razlikujemo hiposekrecijsko suho oko koje najčešće nastaje zbog smanjenog lučenja vodenog sloja suznog filma. Taj je oblik rjeđi, uglavnom se javlja kod starijih osoba, najčešći simptomi su osjećaj suhoće očiju, pijeska, žarenja i izraženiji su navečer.

Hiperevaporativno suho oko nastaje neodgovarajućom funkcijom masnog sloja suznog filma. Češće se javlja kod mlađih osoba, simptomi su suzenje, mutniji vid nakon duljeg rada za računalom ili čitanja, izraženiji su ujutro i na vjetru. Kad se jednom dijagnosticira, suho oko će osobu pratiti do kraja života.

Što je alergijski konjunktivitis?

Alergijski konjunktivitis nastaje kao posljedica pretjerane reakcije imunološkog sustava organizma na strane tvari – alergene ili kao netolerancija bezopasnih čimbenika koje tijelo prepoznaje kao prijetnju. Svrbež, suzenje, crvenilo, osjećaj pijeska u očima, učestalo treptanje i osjetljivost na svijetlo znakovi su alergijskih upala očiju. Prisutni mogu biti i edem konjunktive, edem kože kapaka, a ponekad i crvenilo kože područja oko očiju. Alergijski konjunktivitis umanjuje kvalitetu svakodnevnog života, ometa učenje i koncentraciju djece školske dobi kao i rad odrasle populacije.

Rizici za pojavu suhog oka i alergijskog konjunktivitisa

RIZICI ZA POJAVU SUHOG OKA

 • Dugotrajno korištenje računala i gledanje televizije zbog čega se smanjuje treptanje i ovlaživanje oka
 • Dob iznad 50 godina života
 • Nošenje kontaktnih leća
 • Okolišni čimbenici kao što su izloženost suhom zraku uslijed centralnog grijanja ili klimatiziranog prostora
 • Alergijska bolest čija je posljedica promjena sastava suznog filma
 • Uporaba određenih lijekova (npr. antihistaminika)
 • Određene bolesti – glaukom, šećerna bolest, astma, bolesti štitnjače

RIZICI ZA POJAVU ALERGIJSKOG KONJUNKTIVITISA

 • Pelud trava, korova i stabala
 • Grinje
 • Kućna prašina i plijesan
 • Životinjske dlake
 • Kozmetički proizvodi

Lijekovi i povećani rizik od pojave suhog oka

Lijekovi koji povećavaju rizik od suhog oka u odraslih osoba su antihistaminici (lijekovi za liječenje simptoma alergije), antidepresivi, određeni lijekovi za regulaciju povišenog krvnog tlaka (beta blokatori, diuretici), lijekovi za liječenje Parkinsonove bolesti, izotretinoin koji se primjenjuje za liječenje akni, lijekovi u hormonskoj nadomjesnoj terapiji te oralni kontraceptivi. Problem može biti i konzervans benzalkonij klorid (BAK) kao česti sastojak kapi za oči, koji može uzrokovati destabilizaciju suznog filma i posljedično izazvati dodatnu iritaciju oka.

Liječenje suhog oka – farmakološko

Liječenje su razlikuje kod hiposekrecijskog i hiperevaporativnog oblika suhog oka.
Kod hiposekrecijskog oblika osnovu liječenja čine umjetne suze. One nisu lijek, već nadomjesna terapija za suho oko, a služe za zaštitu, vlaženje i podmazivanje oka. Zadržavaju se na površini oka 15-20 minuta i tako olakšavaju subjektivne smetnje te štite oko.

Ima mnogo vrsta umjetnih suza, a razlikuju se po sastavu, gustoći i po tome sadrže li konzervanse. Konzervansi nisu poželjni u velikim količinama jer mogu izazvati iritaciju i oštetiti površinske stanice oka. Danas su kod većine kapi konzervansi izbačeni zahvaljujući bočicama s posebnim pumpicama u kojima proizvod ostaje zaštićen i pristup bakterijama onemogućen ili su dodani konzervansi koji se pod utjecajem svjetlosti razlažu na prirodne sastojke suza. Dobra strana većine današnjih kapi je da imaju rok uporabe 30-180 dana.

Na tržištu postoje i kapi kao jednodozirni pripravci (monodoze) koji ne sadrže konzervanse, a jedna ampula namijenjena je za primjenu tijekom jednog dana. Osim što su skuplje od kapi u multidozama, mana im je i nepraktičnost rukovanja, što starijim osobama može biti problem.

Umjetne suze u obliku gela dulje ostaju na površini oka od kapi te time učinkovitije smanjuju tegobe i štite površinu oka. S obzirom da su takvi pripravci gušći pa zamućuju vid, uglavnom se propisuju za korištenje prije spavanja. Samo u slučajevima jačih smetnji i kliničkih znakova suhog oka, propisuje se primjena i tijekom dana.

Kod liječenja hiperevaporativnog oblika suhog oka primjenjuju se umjetne suze koje sadrže i nadomjestak za masni dio suza (uljne umjetne suze) što sprječava njihovo isparavanje. Potrebno je stimulirati i sekreciju Meibomovih žlijezda, primjenom toplih obloga izvana na vjeđe uz blagu masažu vjeđa u smjeru ruba te provoditi svakodnevnu higijenu rubova vjeđa.

Liječenje alergijskog konjunktivitisa – nefarmakološko i farmakološko

NEFARMAKOLOŠKO LIJEČENJE

podrazumijeva prvenstveno izbjegavanje dodira alergena nošenih zrakom s površinom oka. S obzirom da je to vrlo teško postići, postoje postupci samopomoći poput ispiranja oka i hladnih obloga kojima se nastoji smanjiti upalna reakcija i količina alergena u oku. Za ispiranje oka i hladne obloge treba rabiti sterilnu fiziološku otopinu (ne npr. čaj od kamilice koji može dodatno pojačati upalnu reakciju). U nefarmakološko liječenje su uključene i umjetne suze, koje osim svoje osnovne namjene, podmazivanje spojnice i rožnice oka, ispiru alergene s površine oka. Preporučuju se kapi bez konzervansa. Ako ti postupci ne dovedu do poboljšanja, potrebno je javiti se liječniku da propiše odgovarajuće lijekove.

FARMAKOLOŠKO LIJEČENJE

obuhvaća primjenu više vrsta lijekova koje će propisati liječnik ovisno o jačini upalne reakcije. Najčešće se propisuju kapi s kombiniranim djelovanjem, kao što je olopatadin koji stabilizira mastocite, imunološke stanice važne u nastanku alergijske reakcije, i smanjuje djelovanje histamina, najvažnijeg medijatora upale.

Ako se alergijska reakcija na očima ne uspije kontrolirati kombinacijom stabilizatora mastocita i antihistaminika, propisuju se kortikosteroidne kapi i masti s deksametazonom ili nešto blažim fluorometolonom. Ti lijekovi imaju vrlo snažan učinak i kod njihove primjene nužna je kontrola oftalmologa, jer njihova nekontrolirana uporaba može uzrokovati brojne nuspojave poput pojave glaukoma, mrene i pogoršanja postojećih oštećenja površine rožnice.

Tablete s antihistaminicima liječnik propisuje kada su očni simptomi praćeni i s drugim simptomima peludne alergije. Oralni antihistaminici imaju ograničen učinak na simptome alergijskog konjunktivitisa zbog djelovanja na samo jednu komponentu alergijske reakcije – histamin, te dodatno imaju nepovoljan učinak na kvalitetu suznog filma.

Uz navedene lijekove, često se propisuju i umjetne suze koje se koriste i u nefarmakološkom liječenju.

Kratkotrajno olakšanje smanjenjem crvenila oka mogu donijeti kapi s vazokonstriktorom kao što je tetrizolin, koji ima učinak suženja krvnih kapilara u spojnici oka. Oftalmolozi ih rjeđe propisuju zbog mogućeg stvaranja tolerancije nakon duže primjene ili povratnog fenomena pojačanog crvenila nakon prestanka uporabe.

Prevencija suhog oka i alergijskog konjunktivitisa

Mjere prevencije za sprječavanje sindroma suhog oka:

 • povećanje vlažnosti zraka na poslu i kod kuće
 • redovito treptanje kod čitanja i dužeg rada za kompjutorom
 • nošenje sunčanih naočala radi zaštite od vjetra i sunca
 • sprječavanje dehidracije unosom dovoljno vode tijekom dana

Prevencija alergijskog konjunktivitisa:

 • pranje ruku prije i nakon svakog nanošenja bilo kojeg lijeka u oči
 • pravilno korištenje i briga o kontaktnim lećama
 • ne posuđivanje ručnika ili maramica za brisanje očiju
 • ne posuđivanje kozmetičkih proizvoda za oči

Jeste li znali da…

 • odrasle osobe svakodnevno stvaraju oko jedan mililitar suza, čak i ako ne plačemo
 • suzni film na oku je složen sustav koji se sastoji od tri sloja: lipida, vode i sluzi
 • sastav suza može se mijenjati, ovisno o zdravstvenom stanju i drugim uvjetima
 • svakodnevno trepnemo od 3 do 15 tisuća puta. Bez treptanja površina oka bi se vrlo brzo osušila, a vid zamutio.
 • suze u oku imaju istu ulogu kao krv u ostatku tijela, opskrbljuju oko kisikom i hranjivim tvarima te uklanjaju štetne tvari
 • postoje 3 tipa suza. Bazalne – za podmazivanje oka, refleksne – koje štite oči od jakog svjetla i ostalih iritirajućih tvari te psihogene izazvane emocijama.

Savjetujte se s ljekarnikom o prevenciji suhog oka i alergijskog konjunktivitisa kao i o njihovom liječenju. Ljekarnik je stručnjak za lijekove koji će Vam pomoći savjetima o pravilnoj uporabi lijekova, nadomjesnoj terapiji i nefarmakološkim mjerama za zaštitu zdravlja Vaših očiju.