Eterična ulja – životna snaga prirode

Eterična ulja su tekuće i lako hlapljive tvari intenzivnih i ugodnih mirisa koje nastaju kao metabolički produkti biljaka. Izoliraju se destilacijom, tještenjem ili ekstrakcijom pojedinih dijelova biljke, a zbog svojih terapeutskih i relaksirajućih učinaka koriste se u medicinske i kozmetičke svrhe već tisućama godina. Vjeruje se da su tekuće vibracije i da predstavljaju čistu energiju biljke te djeluju iscjeljujuće na organizam s kojim stupaju u kontakt.

Sposobnost stvaranja eteričnih ulja u biljnom svijetu je općenito mala: od oko 300 dosad ispitanih biljnih vrsta, 30% sadrži ulja. Nastaju u plazmi stanice i spadaju u skupinu biljnih ekskreta. Najčešće se javljaju u slobodnom obliku ili, iznimno, vezani na šećernu komponentu u obliku heterozida. Pohranjena su u istaknutim spremnicima u cvjetovima, listovima, plodovima, korijenju, podancima i kori biljke.

Kemijski su bogatog sastava: preko 500 kemijskih organskih spojeva ulaze u sastav eteričnih ulja, najčešće terpena koji daju karakterističan miris. Pojedina ulja mogu sadržavati više od 60 komponenti, no najčešće se ističe jedna komponenta koja daje opći karakter ulju: njegova fizička i kemijska svojstva te djelovanje.

Kemotip je temeljni pojam znanstvene ili kliničke aromaterapije. To je biokemijska definicija eteričnog ulja. Name, postoje biljne vrste koje daju dva li više kemotipa, ovisno rastu li na različitim klimatskim područjima, ili su ulja izolirana iz različitih biljnih dijelova (list, cvijet, plod,…), te imaju samim time različita biološka svojstva, djelovanje i toksičnost. Primjerice, postoje dva kemotipa eteričnog ulja cimeta, od kojih jedan djeluje izrazito štetno na kožu, dok je drugi vrlo podnošljiv. Osobito je bitno kod trudnica voditi računa o kemotipu, kvaliteti i porijeklu eteričnih ulja, jer je kemotipizacija “noćna mora” proizvođača – patvoritelja eteričnih ulja upitne kvalitete i jeftine cijene.

Treba imati na umu da su eterična ulja izuzetno snažne supstance, puno snažnije od čajeva, tinktura i sličnih prirodnih pripravaka. Bitno je upoznati nekoliko važnih stvari o eteričnim uljima kako se ne bismo doveli u opasnost:

1. ulja citrusa su fototoksicna – drasticno pojacavaju djelovanje UV zraka! Ne treba ih stavljati na kozu 12 sati prije izlaganja suncu ili solariju. Najbolje je uopće ih ne stavljati na kožu u proljeće i ljeto osim izuzetno razrijedjene.

2. oralna upotreba eteričnih ulja moze biti izuzetno opasna – eterična ulja se oralno koriste isključivo na vlastitu odgovornost, ako imate dosta znanja ili po preporuci nekoga u čije znanje imate povjerenja. Po zakonu RH ne postoji niti jedna profesija koja vam smije sluzbeno davati upute za oralno uzimanje eteričnih ulja

3. neka ulja na koži mogu izazvati iritaciju (cimet, klinčić, kajsija,…) – to nije opasno, ali moze biti neugodno. Na to svatko reagira individualno s obzirom na osjetljivost kože, zato je najbolje prvo na podlaktici, gdje je koža nježna, isprobati reakciju prije nego nanesemo ulje na veću površinu.
U slucaju da neko ulje peče ili iritira, stavlja se masno ulje (suncokret, maslinovo, badem, jojoba, neven, kantarion,…) na to mjesto.

Proizvodi koji se temelje na eteričnim uljima moraju biti farmaceutske izvrsnosti i najbolje moguće kvalitete. Svatko može imati koristi od vrijednih svojstava tih ulja, ali postoji i rizik od njihove toksičnosti u slučaju pretjerivanja. Osobit rizik prijeti od eteričnih ulja koja su proizvod neprovjerenih i nekvalificiranih proizvođača, a mogu biti patvorena, to jest miješana s katkad vrlo opasnim organskim otapalima štetnim za ljudsko zdravlje.

.
Aromaterapija

Aromaterapija ili umijeće nježnog iscjeljivanja je dio fitoterapije (terapija biljem) u kojoj se koriste eterična ulja u svrhu očuvanja zdravlja te liječenja i prevencije bolesti na svim razinama čovjekovog postojanja. Korištenje eteričnih ulja u bilo koje svrhe ne podrazumijeva da je riječ o aromaterapiji. Postoje posebne tehnike i postupci u tretiranju pojedinih tegoba, čak i tretiranje aromalampom, ali samo ako je pristup problemu ciljan i sistemski, spada u aromaterapiju.

Termin aromaterapija spominje se prvi puta davne 1920.godine, a utemeljio ga je francuski kemičar Rene Maurice Gattefosee u svojoj knjizi o metodama terapeutskih aplikacija eteričnih ulja kada je slučajno otkrio zapanjujuće rezultate ljekovitosti eteričnog ulja lavande uronivši u nj svoje opečene ruke. Otada su se razvile francuska, njemačka (koja je blisko naslonjena na francusku) i anglosaksonska škola aromaterapije. Za razliku od anglosaksonske koja ne pridaje toliku pažnju kemotipizaciji ulja, francuska škola se temelji na kemijskoj i botaničkoj preciznosti, neovisno koriste li se ulja farmakološki za tjelesno ili za energetsko djelovanje na biće u cjelini. Takva preciznost daje konkretnije rezultate, uzemljuje aromaterapeuta i čini ga odgovornijim u radu s ljudima.

Najraširenija metoda aromaterapije je aromamasaža, ali brojni su učinci i načini primjene eteričnih ulja u terapijske svrhe. Zbog zanimljivog i bogatog sastava, zabilježen je širok raspon djelovanja eteričnih ulja. Djeluju antimikrobno, dakle protiv virusa, bakterija i gljivica, poboljšavaju prokrvljenost i rad mišića, djeluju protiv nadimanja i grčeva, diuretički i protuupalno, pospješuju iskašljavanje i disanje, otklanjaju umor, djeluju stimulirajuće, opuštajuće i potiču koncentraciju, ovisno koje se ulje koristi. Stoga se primijenjuju samostalno ili u kombinaciji za inhalacije ili vanjsku primjenu te se nalaze i u različitim oblicima poput krema, kupki, gelova, balzama, tinktura za utrljavanje, odnosno masažu. Također se koriste za osvježavanje prostora radi ugodnih mirisa i čišćenja od mikroorganizama u sprejevima, pomoću aromalampi i difuzera.

AROMAELIKSIR mješavina i sprej

U laboratoriju Ljekarni Lipa osmislili smo sprej na bazi 10%-tne mješavine visokokvalitetnih kemotipiziranih eteričnih ulja, umiješanih u organski hidrolat lavande. Bogatog sastava širokog sprektra djelovanja, sadrži eterična ulja raznih biljaka čije je djelovanje znanstveno dokazano:

Čajevac – djeluje protiv velikog broja bakterija, virusa i gljivica, te se koristi za liječenje akni, prhuti, afti, gingivitisa, svih oblika kožnih, dišnih, urogenitalnih i crijevnih infekcija. Zbog svojeg snažnog antimikrobnog djelovanja izvrstan je izbor za dezinfekciju prostora.
Čempres – ima antireumatsko i antiseptičko svojstvo, sprječava prekomjerno znojenje, potiče cirkulaciju, te se upotrebljava kod bolnih i proširenih vena, hemeroida, te kao spasmolitik. U znanstvenim istraživanjima zapažena je učinkovita antimikrobna aktivnost.
Eukaliptus – jedno od najsnažnijih eteričnih ulja protuupalnog i protuvirusnog djelovanja, otklanja čak 70% mikroba u zraku. Koristi se za spuštanje tjelesne temperature, preventivno kod gripe i prehlade, za inhalaciju kod problema gornjih dišnih organa. Ublažava kašalj, te potiče imunitet. Navedenim djelovanjem zaslužio je vodeće mjesto u Aromaeliksir spreju.
Klinčićevac – snažan antiseptik, djeluje antivirusno, antibakterijski i protugljivično, ublažava smetnje dišnog sustava (bronhitis), infekcije, artritis (blagi analgetik), probleme s probavom, te zbog svog blagog anestetskog djelovanja ublažava upalne procese u usnoj šupljini.
Lavanda – svoje mjesto u Aromaeliksir spreju zaslužila je svojim umirujućim i relaksirajućim djelovanjem kod bolnih i upaljenih stanja. Također je odličan antiseptik, a djeluje izvanredno kod problema s kožom: akne, ćelavost, rane, opekotine, ekcemi, ožiljci gdje djeluje regenerativno.
Metvica – ugodnog, osvežavajućeg mirisa, ublažava bol i hladi, preporučuje se kod mučnine, probavnih smetnji, a zahvaljujući svojem protuupalnom djelovanju olakšava prehladu i virozu, upalu dišnih organa, olakšava disanje, kao i bolove reumatizma, mišića, zgolobva, glavobolja i migrena. Nudi olakšanje i trenutno osvježenje.
Palmaroza – izrazito anibakterijsko djelovanje, kao i protiv gljivica i crijevnih napasnika. Upotrebljava se kod upaljene mladenačke kože jer regulira lučenje sebuma, kao I u pripravcima za njegu strija, ožiljaka, bora. Lagana cvjetna aroma stvara ugodnu atmosferu i pomaže u održavanju bistrine misli.
Ružmarin – deluje antimikrobno i antibakterijsko, ublažava kašalj, olakšava disanje, stimulira limfni sustav, potiče izmjenu tvari u tkivima, ublažava bolove u mišićima i zglobovima, zbog pojačanja cirkulacije eterično ulje ružmarina deluje na rast kose, te se koristi u preparatima za celulit.

Aromaeliksir je praktičan i koristan preparat u obliku spreja u količini od 50ml.
Djeluje preventivno čisteći prostorspriječava prenošenje virusa i bakterija koje zaražene osobe kašljanjem ili kihanjem ispuštaju u zrak, unosi ugodan miris u prostor, obnavlja stanice te djeluje stimulirajuće na živčani sustav, opušta ga i potiče koncentraciju te revitalizira i iscjeljuje organizam. Pogodan je za primjenu u domu, radnom prostoru kao i automobilu. Ne isključuje primjenu na koži kao antiseptik, antireumatik, za otklanjanje bolova i liječenje općenito, te za inhaliranje.
Primjenjuje se raspršivanjem u prostor ili po bilo kojoj površini koju želite dezinficirati.
Prije raspršivanja mješavinu obavezno promućkati!

Također je dostupan i u obliku koncentrirane mješavine 100% čistih eteričnih ulja u količini od 10 ml. Takvu mješavinu možete upotrijebiti u mirisnim lampama ili ukapati 5-10 kapi u tekućinu za dezinfekciju ruku, vodu za pranje poda, sanitetskih i ostalih površina, prašak za rublje ili jednosatvno inhalirati samostalno.