GORNJI DIŠNI PUTEVI

Nos je početni dio respiratornog sustava i zaštitni organ za donje respiratorne puteve te organ njuha. Sadrži sluznicu koja se nastavlja i u sinusima. Respiracijska sluznica nosa i sinusa ima nekoliko važnih funkcija:

respiracijsku (osigurava pravilno i ritmično disanje), zaštitnu (grije, vlaži i filtrira zrak), njušnu (osigurava ulogu nosa kao organa njuha), refleksnu (podražajno je vezan s centrom za disanje, time i ostalim dišnim organima), fonacijsku (za formiranje glasa).

Upale

Glavni simptomi upala gornjih dišnih puteva i upala sinusa su začepljenost nosa, obilna sekrecija, otežano disanje, šmrcanje i kihanje. Da bismo riješili probleme i osigurali normalno disanje, pomažu kapi za nos koje sužavaju kapilare, smanjuju upalu i dovode do prohodnosti. No takve kapi se ne smiju koristiti duže od tjedan dana bez liječničkog nadzora, za razliku od  fiziološke otopine kod koje nema dobnog ni vremenskog ograničenja za korištenje.

Fiziološka otopina i morska voda

Fiziološka otopina je 0,9 % otopina natrijevog klorida (kuhinjske soli). Sol veže vodu iz natečene sluznice i olakšava prohodnost nosa i samo disanje. Kod isušene sluznice dolazi do dehidriranja i pojačanog izlučivanja zaštitne sluzi. Natrij iz morske vode je otapalo koje olakšava izbacivanje sluzi. Sol ujedno djeluje kao prirodni antihistaminik (ima antialergijsko djelovanje).

Morska voda je po sastavu gotovo fiziološka otopina, no sadrži minerale i oligoelemente, strukturne dijelove algi koji na prirodan način pomažu oporavku sluznice. Ima blagi antiseptički i antibakterijski učinak što se pripisuje ionima kalcija i magnezija. Sveukupno morska voda smanjuje preosjetljivost, regenerira sluznicu i uspostavlja elektrolitsku ravnotežu u epitelnim stanicama.

Aqua Maris sustav za ispiranje

U  mnogim dijelovima svijeta nazalno se čišćenje primjenjuje kao prirodna metoda održavanja zdravlja gornjih dišnih putova. U tu svrhu preporučaju se Aqua Maris sustav za ispiranje: posuda za ispiranje nosa s vrećicama pročišćene morske soli bez aditiva,  koje inače sadrži  klasična kuhinjska sol. Ovaj holistički tretman ispiranja pokazao se odličnim kako preventivno, tako i u akutnom periodu npr. alergija . Postupkom slane nazalne irigacije (ispiranja nosne šupljine) izvlače” se sluz, alergeni  i prljavštine iz nosa. Morska sol u Aqua Maris sustavu sadrži minimalne količine eteričnih ulja smilja i mirte koja ne iritiraju sluznicu nosa.

Smilje

Na našim otocima vjeruje se da smilje u svojim cvjetovima akumulira sunčevu toplinu. Eterično ulje smilja pripada skupim uljima, a proizvodnja zahtjeva umijeće. Djeluje protuupalno, antivirusno, analgetski, antioksidativno, smanjuje otečenost sluznice nosa i razmekšava nakupljeni sekret. Miris smilja djeluje povoljno i na emocije te vraća snagu umu koji je iscrpljen od stresa.

Mirta

Smatra se simbolom ljubavi pa se upliće u svadbene vijence, čaj od mirte pije se za ljepotu i mladost. U tradicionalnoj medicini koristila se kod kroničnih bolesti dišnog sustava. Posjeduje antiseptički učinak, djeluje dezinficirajuće protiv bakterija, virusa i gljivica, smanjuje nakupljanje sluzi.