Oralna higijena

Što znači dobra oralna higijena?
Dobra oralna higijena je važna u svakodnevnom životu jer nam omogućava lijep izgled zubi, zubnog mesa i sprječava loš zadah. Osnove za dobru higijenu su:

A) pravilno i redovito četkanje zubi i čitave sluznice usne šupljine,
B) korištenje zubnog konca,
C) korištenje interdentalnih četkica (posebno kod ortodontskih pacijenata).

Kakvu vrstu četkice treba koristiti?

Preporuka većine stomatologa je korištenje mekih i srednje tvrdih četkica. Veličina glave četkice može biti različita. Električne četkice se preporučuju manjoj djeci i osobama sa posebnim potrebama. Četkice je potrebno zamijeniti svaka 3 mjeseca, ukoliko ste imali virusnu prehladu potrebno je zamijeniti četkicu zbog mogućnosti reinfekcije.

Koju vrstu zubne paste treba koristiti?

S obzirom da na tržištu danas postoji veliki broj zubnih pasta, najvažnije je da nađete onu koja odgovara vašim potrebama.

Kako ispravno koristiti zubni konac?

Svakodnevna uporaba zubnog konca odstranjuje hranu sa onih mjesta između zubi gdje niti jedna četica onemože doseći. Zbog nakupljanja oplaka i bakterija na tim kontaktnim plohama između dva zuba dolazi do karijesa i upale zubnog mesa. Iz tog razloga je korištenje zubnog konca jednako važno kao i četkanje zubi.

Tehnika korištenja zubnog konca:

A) uzmite oko 10 cm zubnog konca i omotajte oko srednjeg prsta lijeve i desne ruke ostavljajući otprilike 5 cm dužine za provlačenje između zubi,
B) pridržavajte čvrsto konac i prolazite gore-dolje između zubi,
C) nježno obujmite bazu svakog zuba i uđite lagano pod zubno meso,
D) koristite čiste dijelove zubnog konca dok prelazite sa zuba na zub.

Zubni konac može biti sa ili bez voska te različitih okusa.

Kako koristiti interdentalnu četkicu?

Osim zubnog konca, interdentalne četkice isto tako mogu izvrsno očistiti prostore između zuba. Interdentalne zubne četkice koriste se kao dodatno i pomoćno sredstvo nakon pranja zuba normalnim četkicama.

Četkica se sastoji od drške i nastavka koji su različitih dimenzija ovisno o prostoru u koji se uvode; od najtanjih do debljih za široke međuzubne prostore. Osobama koje imaju određenih problema sa parodontozom i krvarenjima zubnog mesa te dubokim džepovima, preporučuje se da povremeno apliciraju specijalne zubne paste na četkicu i prođu međuzubnim prostorima, tako da te paste zaista dospiju i ponekad preko noći ostanu na problematičnim mjestima.