Dermokozmetika

Stres, onečišćeni zrak, neuravnotežena i nezdrava prehrana kao i druge loše navike koje nameće suvremen način života dovele su do toga da sve veći broj ljudi ima problematičnu kožu; osjetljivu ili sklonu alergijama. Problematičnu kožu nerijetko izazivaju i kozmetički proizvodi koji sadrže razne parfeme i antiseptike.

Posljednjih godina u Europi i svijetu pojavila se deromokozmetika – kozmetika s posebnom namjenom koja učinkovito rješava razne oblike problematike osjetljive, netolerantne i alergične kože. Ovo potpuno novo područje izdvojeno je iz kozmetičke industrije, a  njegovi proizvodi, u odnosu na lijekove koji se primjenjuju u dermatologiji, mogu se koristiti neograničeno dugo.

Da bi pojedini proizvod mogao ući u kategoriju dermokozmetike treba sadržavati baremjednu aktivnu djelatnu tvar koja ulazi u površinski sloj kože te imati specifične biokemijske mehanizme djelovanja na ciljne stanice u ljudskoj koži. O njemu moraju postojati publicirani i recenzirani klinički pokusi koji potvrđuju tvrdnje o učinkovitosti, ali i farmaceutski standard u proizvodnji pod čime se, među ostalim, podrazumijeva i bezzračno pakiranje.

U dermatološkoj znanosti posljednjih godina najčešće se prihvaća podjela na tri stupnja pojačane kožne osjetljivosti – osjetljiva, netolerantna i alergična koža. Pojam osjetljive ili reaktivne kože definira se kao pojačana osjetljivost koja ne uključuje alergijske ili imunološke mehanizme.

Drugi stupanj osjetljivosti klasificira se kao netolerantna koža, a riječ je o koži koja više nije u mogućnosti podnijeti određene kozmetičke i higijenske proizvode te lijekove. Za treći i najviši stupanj osjetljivosti koristi se naziv alergična koža, a upravo je alergija odgovor kože na vanjske utjecaje koji uključuju njezine imunološke mehanizme.

Alergijska reakcija klinički se očituje osipom, svrbežom, crvenilom ili pojavom ekcema, a brojne alergološke studije pokazale su da do njih dolazi zbog parfema, antiseptika i kemijskih zaštitnih faktora sadržanih u kozmetičkim preparatima.