Gljivične infekcije stopala

Što je gljivična infekcija stopala

Gljivična infekcija stopala (atletsko stopalo, u medicini poznato kao tinea pedis) uobičajen je izraz za infekciju kože na stopalu ili nožnim prstima koju uzrokuje skupina gljivica pod nazivom dermatofiti. Razvijaju se u toplim i vlažnim okruženjima poput garderoba, tuševa, cipela i čarapa, stoga vole živjeti i na vašim stopalima gdje su uvjeti slični opisanima. Gljivična infekcija stopala obično se pojavljuje između nožnih prstiju, ali može biti i na tabanima i na bočnim stranama stopala.

Gljivična infekcija stopala vrlo je zarazna i može se lako proširiti kontaktom s kožom ili kontaminiranim površinama i predmetima. Kontaminirani javni tuševi, bazeni i garderobe su uobičajena mjesta na kojima možete dobiti gljivičnu infekciju stopala.

Budući da je gljivična infekcija stopala tako zarazna, može se proširiti i na druge dijelove tijela te izazvati druge gljivične infekcije na koži.

Simptomi gljivične infekcije stopala

Gljivična infekcija stopala česta je kožna bolest – do sedam od deset osoba može patiti od nje u određenom trenutku u životu. Infekcija je neugodna i relativno zarazna, ali uz rano liječenje može se brzo riješiti.

Većina ljudi doživljava simptome kao što su:

 • svrbež i pečenje prstiju na nogama i stopala,
 • ljuskavost, sušenje, pucanje ili ljuštenje kože,
 • raspukline, omekšanja i izbljeđivanje kože između nožnih prstiju,
 • pucanje kože na tabanima ili peti,
 • plikovi,
 • neugodan miris stopala.

Liječenje gljivične infekcije stopala

Ako rano primijetite simptome gljivične infekcije stopala i odmah započnete s liječenjem, možete se brzo riješiti infekcije.

Lokalno protugljivično liječenje (lijek se nanosi izravno na kožu) brz je i lagan način borbe s gljivičnom infekcijom stopala.

Kada biste trebali otići liječniku?

Posjetite liječnika ako niste sigurni u dijagnozu i ako se simptomi ne riješe nakon liječenja.

Ako ste trudni ili stariji, lijekovi protiv gljivica možda neće biti odgovarajući za vas pa biste trebali dogovoriti pregled kod liječnika kako biste pronašli najbolji način liječenja gljivične infekcije stopala.

Prevencija gljivične infekcije stopala

Da biste ubuduće izbjegli pojavljivanje gljivične infekcije stopala (i drugih gljivičnih infekcija poput gljivica na noktima), evo nekoliko savjeta koje možete primijeniti. Redovito pranje i sušenje nogu vrlo je važno i moralo bi biti na vrhu vašeg popisa.

Najvažniji savjeti:

 • Izbjegavajte hodati bosi u javnim garderobama, tuševima i bazenima – zaštitite svoja stopala natikačama ili sandalama.
 • Uvijek pažljivo osušite stopala, posebno prostor između prstiju.
 • Svakog dana obucite čiste čarape i promijenite ih ako je vruće ili nakon sportskih aktivnosti.
 • Birajte pamučne, svilene ili vunenen čarape, a ne sintetičke.
 • Kod kuće skinite cipele kako biste omogućili “disanje” stopala.
 • Kad god možete, nosite sandale ili cipele od prirodnih materijala poput kože ili platna.
 • Često perite ručnike i nemojte ih ni s kim dijeliti.

Širenje infekcije

Gljivična infekcija stopala vrlo je zarazna pa se ponašajte odgovorno ako imate infekciju. Ako štitite svoja stopala, izbjeći ćete širenje infekcije. Također, najbolje je da ne dijelite s drugima odjeću, cipele, ručnike ili posteljinu. Ne zaboravite koristiti različite ručnike za stopala i ostale dijelove tijela te uvijek operite ruke nakon primjene bilo kakvog lijeka. Time ćete spriječiti širenje infekcije na druge dijelove tijela. Dobro bi bilo da kažete bliskim osobama da imate gljivičnu infekciju stopala kako ne bi zaboravili na redovito pranje i slične mjere opreza koje i vi primjenjujete.