Pripravci za pelensko područje

Pelenski osip je neugodna pojava u ranoj dobi djeteta već od prvih dana kada se u području pelena javlja crvenilo, no pelenski osip ne uzrokuju pelene. Koža novorođenčeta vrlo je tanka i njezin je zaštitni sloj sabije razvijen, a izložena je štetnom djelovanju mokraće i stolice koje sadrže niz štetnih tvari i tijekom dužeg kontakta s kožom izazivaju dermatitis, tj. upalu kože koja je za dijete vrlo neugodna jer svako ispuštanje mokraće i stolice dalje iritira kožu i stanje se pogoršava. Novorođenče mokri oko 12 puta dnevno, a stolicu ima gotovo nakon svakog podoja. Kako bi se spriječila ova neugodna i bolna pojava, trebalo bi često mijenjati pelene, uz obavezno pranje pri svakom prematanju. Koža bi se trebala štititi kvalitetnom kremom od djelovanja vlage i dodira sa štetnim tvarima.

Dječja mast I i Dječja mast II

Dječja mast I je pripravak za zaštitu osjetljive dječje kože napravljena od preparata koji stvaraju nepropustan sloj na koži. Za izradu naše masti odabrali smo vazelin koji radi barijeru od tjelesnih izlučevina i sprječava upalu te lanolin, vosak dobiven od ovčje vune zaslužan za resorpciju velike količine vode i protekciju. Dodatak kvalitetnog bademovog ulja štiti i njeguje te hrani prirodnim A, B i E vitaminima.

Dječja mast II dodatno sadrži peruvijanski balzam koji djeluje antiseptički i protuupalno.

Savjeti za tretiranje pelenskog osipa

Da biste se uspješno riješili pelenskog osipa, potrebno je pelensku regiju provjeravati i često mijenjati pelene. Zahvaćeno područje se pere prokuhanom ohlađenom vodom te suši prirodno bez brisanja ili se nježno, bezbolno posuši. Pastu slobodno nanositi u debelom sloju. Ako se ne vide znakovi poboljšanja, postoji mogućnost da je u pitanju gljivična infekcija ili osip drugog porijekla koji treba drukčije tretirati.